Drzewo Neem inaczej Miodla Indyjska czyli oleisty złoty gral

0
Drzewo Neem inaczej Miodla Indyjska czyli oleisty złoty gral

Pozyskiwany z owoców miodli indyjskiej olej stanowi jeden z klasyków hinduskiej pielęgnacji. Roślina ta jest uznawana w Ajurwedzie za zioło zdolne do leczenia wszelkich chorób. Według nauk Ajurwedy neem jest popularnym ziołem leczniczym będącym częścią tradycyjnych lekarstw sprzed prawie 5000 lat. Drzewo neem, znane również jako Azadirachta Indica w języku angielskim lub „Neemba” w sanskrycie. O ile cudowne właściwości neem nie znalazły jeszcze naukowego potwierdzenia, o tyle prawdą jest, że to azjatyckie drzewo od korzeni aż po końce gałęzi stanowi popularny surowiec leczniczy. Pozyskiwany z jego owoców olej to niezbędnik w naturalnej pielęgnacji cery dojrzałej, skłonnej do trądziku, a także delikatnych, wysoko-porowatych włosów. Potrafi on nawet złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. To jednak jeszcze nie wszystkie jego właściwości. Jakie jeszcze właściwości niesie ze sobą ta niezwykła roślina? 

 

Neem (Azadirachta indica), czyli miodla indyjska jest drzewem pochodzącym z Indii. Współcześnie występuje zarówno w klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym (w Australii, Azji i Południowej Kalifornii). Półwysep indyjski mieści obecnie aż 18 milionów tych roślin. W okresie od stycznia do maja na ich gałęziach pojawiają się białe miododajne kwiaty, a następnie – owoce, które wyglądem przypominają młode orzechy włoskie. Każde drzewo neem co roku rodzi niemal 50 kg owoców. Surowiec leczniczy odpornego na suszę drzewa miodli indyjskiej stanowią wszystkie jego części (zarówno owoce, jak i nasiona, liście, korzenie czy kora).

 

Kult Drzewa Neem

 

Miodla indyjska od wieków znajduje swoje wykorzystanie w medycynie ajurwedyjskiej. Zgodnie z tradycją, jej kwiaty spożywa się w czasie religijnych ceremonii, a liście składa się w podarunku dla Bogini Jellamma Dewi od przybywających do jej sanktuarium pielgrzymów. Wierzy się, że drzewo neem zapewnia ludziom potomstwo, obfitość i szczęście. Co ciekawe, w sanskrycie, miodla indyjska jest określana mianem Sarwa Roga Nirvarini, co jest tłumaczone „jedyne zioło zdolne do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości”.  O ile, z naukowego punktu widzenia, ciężko uznać je za panaceum, o tyle każda jego część zawiera w swoim składzie azadirachtynę, czyli substancję o działaniu antyseptycznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwpasożytniczym. Dodatkowo miodla indyjska jest znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność i przyspieszających proces rekonwalescencji jak również posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce i w gospodarstwie domowym.

 

Olej neem ukryte dobro

 

Olej neem pozyskiwany jest z nasion miodli indyjskiej tłoczonych na zimno. Substancja ma żółto-brązowe, a czasem oliwkowe zabarwienie. Olej zawiera w sobie naturalne przeciwutleniacze, np. witaminę E i barwniki roślinne, jak karotenoidy. Hamują one rozwój wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się skóry. Olej z miodli indyjskiej ma w sobie cenne kwasy tłuszczowe:

  • kwas linolenowy – reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza przebarwienia, pielęgnuje popękaną i szorstką skórę oraz przyspiesza jej regenerację,
  • kwas oleinowy – zapobiega przed utratą wody, regeneruje, wygładza i nawilża skórę.

 

Kwiaty Neem

 

Większość części drzewa neem jest zazwyczaj gorzka, za wyjątkiem kwiatów. Białe i delikatne kwiaty neem z białawymi pąkami są niewiarygodnie terapeutyczne. Kwiaty mają słodki, niemal mistyczny zapach. Znane również jako Vepampoo w języku tamilskim kwiaty neem mogą być używane świeże, suszone lub w postaci proszku. W wielu kulturach są powszechnie używane do gotowania wielu potraw: ryżu kwiatowego, pachadi, rasam, soczewicy i wiele więcej. Często są one pieczone na sucho i posypywane na wierzchu naczynia, aby nadać potrawie dodatkowe piękno.

 

Kwiaty neem mogą być stosowane w leczeniu anoreksji, nudności, problemów z żołądkiem oraz robaków jelitowych. Ajurweda sugeruje, aby wykorzystywać liście neem w chorobach oczu, skóry i bólów głowy. W aromaterapii znajdują swoje zastosowanie ze względu na działanie uspokajające. Badanie z 2008 roku wykazało również, że alkoholowy ekstrakt z kwiatów neem jest skutecznym środkiem antykoncepcyjnym.

 

Oleisty złoty gral

 

W Indiach najczęściej stosuje się sproszkowane liście miodli indyjskiej, które stanowią składnik wielu naturalnych suplementów diety o działaniu przeciwświądowym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym, poprawiającym wzrok, odtruwającym i antybakteryjnym. Ziele tej rośliny w takiej postaci może pełnić także rolę suchego szamponu, maseczki albo składnika balsamów i kremów do ciała. Obecny w nim kwas oleinowy i lionolenowy sprawia, że olej z miodli indyjskiej jest popularnym naturalnym kosmetykiem przeznaczonym do pielęgnacji skóry i włosów. 

 

Na pomoc alergikom

 

Olej z miodli indyjskiej, dzięki swoim cennym właściwościom, potrafi uśmierzyć objawy atopowego zapalenia skóry. Ta przewlekła choroba o podłożu genetycznym wiąże się z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego. Indyjski olej skutecznie łagodzi tworzące się na ciele zmiany, dzięki znacznej zawartości witaminy E, a także kwasów tłuszczowych, które przywracają skórze barierę ochronną i zapobiegają przesuszeniom naskórka. Włączenie oleju z miodli indyjskiej do codziennej pielęgnacji z pewnością sprawdzi się u wielu atopików – w miarę stosowania naturalnych preparatów, uporczywe obrzęki i zaczerwienienie na ciele zaczną stopniowo ustępować.

 

W trosce o skórę z problemami 

 

Drzewo neem dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, jest niezastąpionym pomocnikiem w zwalczaniu wągrów i wyprysków. Jest bogaty w witaminę C, co sprawia, że jest skutecznym antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami i wspomaga produkcję kolagenu.

 

Punktowe stosowanie tego kosmetyku redukuje ponadto stan zapalny, koi ból i przyspiesza regenerację skóry. Zawarte w miodli indyjskiej kwasy tłuszczowe tworzą na skórze płaszcz ochronny, który sprawia, że szkodliwe czynniki zewnętrzne nie mają do niej dostępu, a przebarwienia i blizny goją się szybciej. 

 

Inspirując się niesamowitym działaniem miodli indyjskiej, SPA Ceylon stworzyło całą gamę kosmetyków promujących piękną i zdrową cerę. Idealnie sprawdza się w przypadku cery z problemami, przywracając jej upragnioną równowagę i ukojenie. 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl