Kokos - bezcenny dar natury 0
Kokos - bezcenny dar natury

Uważa się, że palma kokosowa (Cocos Nucifera) pochodzi z ciepłego klimatu Polinezji, Malezji i południowej Azji. Drzewa kwitną i przynoszą owoce przez cały rok, a prawie co miesiąc rośnie nowy kwiatostan. Staje się to gromadą od sześciu do dwunastu orzechów. Orzechy są największym znanym na świecie nasionem, a ich pełne dojrzewanie może zająć nawet rok. Kiedy orzechy kokosowe są młode, ich miąższ jest miękki jak melon. „Kalpa vrishka”, to sanskryckie imię kokosa, które oznacza „drzewo, które daje wszystko, co niezbędne do życia”.

Olej kokosowy (lub masło kokosowe, jak jest to również powszechnie znane) jest ekstrahowany z miąższu kokosowego. Do wyprodukowania 1 kg oleju potrzeba około 25 kokosów. W Spa Ceylon nabywamy olej kokosowy z ekologicznych farm, na których żadne zwierzęta nie są zaangażowane w cały proces, a w tym w żniwa, co oznacza, że olej kokosowy w naszych składach jest całkowicie wegański.

Olej kokosowy to tak zwany przez nas olej naszych czasów - bezcenny dar natury. Znajdziesz go we wszystkim, od ciasta śmietankowego po odżywkę do włosów. Jest pełen witamin i minerałów, a w kosmetykach jest czczony ze względu na swoje właściwości nawilżające, odżywiające i przywracające zdrowie i blask.

Podróż od kokosa do kosmetyków

Jeśli widzieliście bajki umiejscowione w egzotycznych miejscach, pełne kokosów spadających na głowy, pewnie już wiecie, że kokosy rosną wysoko na wierzchołkach drzew. Oznacza to, że gdy są gotowe do zbioru - czyli około trzy razy w roku - kolekcjonerzy kokosów muszą umiejętnie podciągnąć się na wysokie drzewa, aby wyciąć owoce maczetami. Ale bez obaw! Pomimo, że kokosy spadają z wysokości do 20 metrów, są chronione przez wytrzymałe powłoki zewnętrzne, dzięki którym owoc pozostaje bez żadnych szkód. 

Kiedy orzechy kokosowe są w najlepszej formie do produkcji oleju, muszą szybko dostać się do fabryki. Kokosy pozostają świeże przez okres do 3 tygodni po zbiorze, natomiast pozyskany z ich olej ma okres przydatności do spożycia do dwóch lat. 

W zakładzie przetwórczym każdy orzech kokosa jest ręcznie obłuszczany przed rozdrobnieniem. Następnie miąższ kokosowy usuwa się ze skorupy za pomocą maszyny do tarcia. Aby zminimalizować marnotrawstwo i wesprzeć społeczność, pozbawione płatków skorupy są przekazywane miejscowym, aby mogli wykorzystać resztki kokosa w paszach dla zwierząt.

Kolejny etap procesu wytwarzania oleju obejmuje zmieszanie rozdrobnionego kokosa z wodą i przepchnięcie go przez maszynę w celu oddzielenia mączki kokosowej od płynu kokosowego. Następnie pozostawia się go w ciepłym pomieszczeniu na noc, co powoduje oddzielenie się wody i oleju. Na tym etapie woda bogata w składniki odżywcze jest oddzielana od oleju, a reszta, której nie da się już dalej wykorzystać, jest zbierana i oddawana zwierzętom. 

Olej jest następnie gotowy do przefiltrowania i może być filtrowany do trzech razy, zanim zostanie zapakowany i wysłany do produkcji w naszych fabrykach.

Korzyści z wykorzystania olejku kokosowego

Głównymi składnikami chemicznymi oleju kokosowego są: kwas laurynowy, kwas kaprynowy, kwas kaprylowy, kwas linolowy (tłuszcze wielonienasycone), kwas oleinowy (tłuszcze jednonienasycone), polifenole (zawarty tylko w dziewiczym oleju kokosowy) oraz trójglicerydy.

 

Uważa się, że kwas lauryczny:

 

  • jest szybko i całkowicie przyswajany do organizmu,
  • eliminuje i zapobiega różnym wirusom,
  • wykazuje właściwości wygładzające i poprawiające teksturę, wykorzystywany w produkcji balsamów do ciała, mydeł i różnego rodzaju maści.

 

Uważa się, że kwas kaprynowy i kwas kaprylowy:

 

  • są szybko i całkowicie przyswajane do organizmu, 
  • przyczyniają się do działania przeciwdrobnoustrojowego i przeciwgrzybiczego,
  • stymulują mieszki włosowe za pomocą naturalnych protein,
  • naprawiają i wzmacniają zniszczone włosy, przywracając i im dodając blasku,
  • zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii, dzięki czemu są skuteczne w stosowaniu na skórze ze skłonnością do trądziku.

 

 

Uważa się, że kwas linolowy:

 

  • nawilża włosy i promuje ich wzrost,
  • przyspiesza gojenie się ran, 
  • jest skutecznym emulgatorem w formulacji mydeł i szybkoschnących olejków,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • łagodzi i zmniejsza szanse wystąpienia trądziku w przyszłości,
  • pomaga zachować wilgoć w skórze i we włosach.

 

Uważa się, że kwasy olekowe: 

 

  • pomagają zachować miękkość, elastyczność i blask skóry i włosów,
  • stymulują wzrost grubszych i mocniejszych włosów,
  • spowalniają proces starzenia się skóry i wygładzają drobne linie,
  • eliminują łupież i wspomagają wzrost włosów,
  • zwiększają odporność,
  • wykazują właściwości przeciwutleniające.

 

Uważa się, że polifenole:

 

  • łagodzą stany zapalne,
  • naprawiają suchą, uszkodzoną skórę,
  • poprawiają elastyczność skóry, szczególnie w przypadku przedwcześnie starzejącej się skóry,
  • poprawiają poziom nawodnienia w skórze,
  • chronią skórę przed promieniami UV,
  • wspomagają krążenie w skórze,
  • wspomagają wzrost włosów.

 

Uważa się, że triglicerydy:

 

  • eliminują szkodliwe bakterie, wirusy i grzyby,
  • intensywnie nawilżają,
  • odżywiają włosy i wspomagają walkę z łupieżem,
  • przyspieszają wzrost włosów.

 

Olej kokosowy, stosowany w kosmetyce łatwo przenika przez skórę, ze względu na mały rozmiar swoich cząsteczek, które są prawie tak małe jak cząsteczki olejków eterycznych. Olej kokosowy zapewnia doskonałe zmiękczenie suchej skóry i włosów, pozostawiając ją gładką i miękką. Ze względu na swoją lekką konsystencję i szybkie wchłanianie, jest również idealny dla skóry wrażliwej, zapalnej i podrażnionej. Zapewniając głębokie nawilżenie, tworzy barierę ochronną na powierzchni skóry, zatrzymując i zapobiegając wysuszeniu się skóry w przyszłości. Skutecznie łagodzi oparzenia słoneczne i pęcherze, usuwa martwy naskórek, a także promuje wzrost nowej, zdrowszej skóry i promiennej cery. Może również sprzyjać odprężeniu, gdy jest stosowany w relaksującym masażu.

Zachęcamy do wypróbowania naszej serii Dziewiczy Kokos do pielęgnacji cery i włosów, o bogatej formule na bazie czystego oleju kokosowego Virgin Coconut Oil tłoczonego na zimno, z najlepszych świeżych kokosów zbieranych ręcznie z bujnych tropikalnych ogrodów Cejlonu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl