Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina, która wytwarza liście o ostrym miętowym smaku i aromacie. Podczas gdy mięta była używana w celach zdrowotnych od tysięcy lat w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie; Liść mięty pieprzowej zyskał uznanie jako odrębne zioło dopiero w XVIII wieku. Obecnie wykorzystanie mięty pieprzowej ma niezliczone zastosowania, stosuje się ją w celach zdrowotnych, wspomagając leczenie dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha i braku łaknienia, w łagodzeniu objawów migreny czy zmian skórnych, powstałych w przebiegu ospy czy opryszczki.
Rodzaj mięta (Mentha) zaliczany jest do roślin jasnotowatych. Obejmuje 30 różnych gatunków ii mieszańców. Uznaje się, że mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) pochodzi z Anglii. Powstała jako krzyżówka mięty długolistnej, nadwodnej i okrągłolistnej (Mentha longifolia x Mentha rotundifolia x Mentha aquatica). Obecnie jest uprawiana w wielu rejonach na świecie. Spotkać ją można w Europie, Ameryce Północnej, Azji czy Afryce.
Mięta kochanka Hadesa
Nazwa mięta wywodzi się z mitologii greckiej, od imienia nimfy Mintho, która była kochanką Hadesa. Jego zazdrosna żona, Persefona, prześladowała swoją rywalkę. Dlatego bóg podziemnego świata zmarłych zamienił kochankę Mintho w krzak mięty, aby uratować ją przed zemstą zawistnej małżonki.
Mięta pieprzowa i ajurweda
W Ajurwedzie mięta pieprzowa ma energię chłodzącą, która jest wykorzystywana do równoważenia doszy Pitta i Vata, jednocześnie stymulując doszę Kapha. Po spożyciu na gorąco - na przykład w filiżance herbaty - mięta pieprzowa, sprzyja poceniu się i pomaga w uwalnianiu toksyn. Wspomaga funkcje odpornościowe i oddechowe w zimnych porach roku, a jej energetyzujący i orzeźwiający smak pobudza zmysły i stymuluje krążenie energii w ciele i umyśle.
Zdrowe Zioło
Herbata, pasta do zębów, balsamy przeciwzapalne i olejki eteryczne to tylko kilka rzeczy, które zawierają zapach lub aromat mięty pieprzowej, oraz posiadają wspólną właściwość chłodzenia, odświeżania, pobudzenia i oczyszczenia.
W fascynującym świecie ajurwedy mięta pieprzowa jest opisywana jako chłodzący wiatropęd, który poprawia trawienie i przyswajanie poprzez eliminację blokad ułatwiających przepływ energii w ciele. Niezależnie od tego, czy próbujemy coś oczyścić, strawić czy zmniejszyć stan zapalny, kiedy używamy mięty, pozwalamy, by nasz organizm się pobudził i orzeźwił. Ayurveda zaleca również miętę do usuwania stagnacji z ciała i umysłu oraz wykorzystuje ją jako sposób na to, aby pomóc ciału w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia.
Mięta pieprzowa orzeźwia i leczy
Mięta pieprzowa wyróżnia się swoim orzeźwiającym smakiem i aromatem. Zawdzięcza to głównie obecności olejków eterycznych, które zawierają do 80 proc. mentolu i 20 proc. mentonu. Poza olejkami eterycznymi mięta pieprzowa zawiera witaminy A i C, żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i molibden.
Głównym czynnym biologicznie składnikiem mięty jest olejek miętowy, który powstaje poprzez destylację ziela i liści z parą wodną. Olejek z mięty pieprzowej ma bardzo intensywny zapach oraz wykazuje właściwości chłodząco-znieczulające na skórę i błony śluzowe. Działa rozkurczowo, antyseptycznie i przeciwbólowo, dlatego jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej wszechstronnie działających olejków leczniczych.
Głęboki oddech z miętą
Działanie wykrztuśne olejku z mięty pieprzowej może pomóc usunąć objawy przekrwienia górnych dróg oddechowych, które mogą wynikać z alergii, astmy, przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli i tym podobnych. Z tego powodu często stanowi składnik terapeutycznych balsamów do oczyszczania płuc, które wciera się w klatkę piersiową.
Mięta koi nerwy
Miejscowe stosowanie olejku z mięty pieprzowej wspomaga łagodzenie migrenowych bólów głowy, koi zmysły i pobudza koncentrację. Zapach mięty pieprzowej wykazuje działanie uspokajające, które pomaga rozluźnić silne bóle głowy. Dzięki swoim właściwością kojącym, mięta pieprzowa jest powszechnie stosowana w aromaterapii jako środek odprężający.
Ziołowa ulga dla żołądka
Mięta pieprzowa wykazuje również działanie przeciwskurczowe, dzięki czemu jest doskonałym wyborem w łagodzeniu problemów żołądkowych, takich jak nudności i niestrawność. Wystarczy filiżanka herbaty miętowej, aby szybko uspokoić żołądek i przynieść ulgę całemu ciału.
Mięta w walce z trądzikiem
Olejek z mięty pieprzowej pomaga zmniejszyć obrzęk i stan zapalny trądziku bakteryjnego. Podrażnione pory mogą powodować widoczne zaskórniki, które są szczególnie widoczne na bladej skórze. Dzięki swojej właściwości odkażającej, olejek z mięty pieprzowej wspomaga leczenie skóry problematycznej poprzez oczyszczanie i zmniejszenie zaczerwienienia przywracając jej naturalną równowagę.
Zdrowe, czyste włosy
Dodanie kilku kropel olejku miętowego do szamponu wspomaga ncodzienną pielęgnację włosów, oczyszczając skórę głowy z wszelkich zanieczyszczeń. Antyseptyczne właściwości olejku z mięty pieprzowej sprawiają, że idealnie nadaje się do samodzielnej pielęgnacji skóry głowy stymulując czyste, zdrowe włosy, pobudzając ich naturalny wzrost oraz przywracając ich świeżość.
Naturalny odstraszacz owadów
Olejek miętowy jest skutecznym środkiem odstraszającym owady. Jego silny zapach jest nieprzyjemny dla owadów, idealnie się również sprawdza w zwalczaniu pcheł na zwierzętach domowych.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa jest niezwykle popularnym środkiem aromatyzującym, który ma wiele zastosowań i zalet. Badania wykazały, że olejek z mięty pieprzowej ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwskurczowe, które są pomocne w leczeniu IBS, przyspieszeniu gojenia się ran i zwalczaniu infekcji.
Olejek z mięty pieprzowej jest ogólnie uważany za bezpieczny, gdy jest spożywany z umiarem, a także ze środkami ostrożności stosowanymi w przypadku wszystkich olejków eterycznych.